Mange unge har brug for en hjælpende hånd. Det er vores alles ansvar at række ud

Mange unge har brug for en hjælpende hånd. Det er vores alles ansvar at række ud

Vi har alle hørt historien før. Unge mennesker bliver tabt af samfundet og får hverken uddannelse eller arbejde. Heldigvis findes der virksomhedsejere som tager ansvar og forsøger at skrive historien om. En af dem er Birgitte Uggerhøj.

Af Katrine Foldager Stokbro

”Der er så meget at tage fat på, jeg bliver helt…” siger Birgitte ivrigt, da vi taler om mennesker og relationer. Hun er en del af en fortælling om, hvad det betyder at række hånden ud mod de, der intet har.

Birgitte Uggerhøj er frisør, stylist og indehaver af egen salon. Hun er også psykoterapeut og er i gang med at læse en overbygning. Desuden er hun ambassadør hos Life Changes.

Birgitte har valgt at tage et socialt ansvar, og hun arbejder derfor med udsatte borgere og bruger sin terapeutiske forståelse i sit arbejde med mennesker. I salonen ansætter hun borgere igennem flexordning eller arbejdsprøvning.

Hun har en masse mennesker ”under sine vinger”, som hun selv kalder det. Én af dem er Helle, som lider af høj sukkersyge og en bindevævssygdom.

”Hun er blomstret fuldstændigt op af at komme ned til os. Og det, hun laver, er, at hun går og ordner alt det, man ikke ser. Hun sørger for, der er gjort fint rent, og at tingene bliver ordnet,” fortæller Birgitte.

Helle kommer i salonen en dag i weekenden og to dage i ugen og får på den måde arbejdet de timer, der er påkrævet af hende. Birgitte kan se, at hun har fået det rigtig godt i sit job.

”Hun elsker det. Og nu kender man også hele hendes familie. Til julefrokost for eksempel er mændene også med, så man bliver en del af et fællesskab,” siger hun og fortæller, at fællesskabsfølelsen er grundlæggende.

Vi er ansvarlige for vores medborgere

Birgitte mener, at vi som mennesker har et ansvar for hinanden, og hun har derfor valgt at integrere sociale hensyn i sine forretningsaktiviteter og på den måde vise samfundsansvar. Herigennem ønsker hun at skabe værdi for samfundet men også for virksomheden.

”Jeg synes, man har en forpligtigelse til at hjælpe andre. Man er ansvarlig for andre mennesker og sig selv, og man er derfor ansvarlig for at gøre en forskel,” nævner hun som en af grundene til, hun har valgt at arbejde med udsatte.

Hun mener især, at det er vigtigt at møde de udsatte, hvor de er, og rumme dem, som de er.

”Relationen til mennesket er vigtig, så man kan gribe de små ting og løfte hinanden. Når man er så porøs og har været uden for jobmarkedet, skal der kun lidt til, før man ryger ud igen. Mange kommer fra nogle ting, hvor dét at komme ud af døren kan være hårdt, og det skal man vide som arbejdsgiver,” forklarer Birgitte.

Det er derfor af betydning, hvor borgeren bliver placeret. Det skal være et sted, hvor der er ressourcer og overskud til det nye menneske i virksomheden, men det skal også være et godt match, så arbejdet og relationen kommer helt naturligt, forklarer hun.

”Det er ikke bare lige at sige, så kan du rede sengene på det her hospital og passe dig selv. Det ville de kunne i en periode, men så bygger de ingen relationer. Det er jo forholdet til andre, der er vigtig,” siger hun.

I stedet skal man hjælpe folk på en måde, der passer til den enkelte.

”Når de kommer på prøve, kan man ikke regne med, at de kan alt. Desuden er de ansat på nogle andre præmisser. Der er jo en grund til, de har været ude af arbejdsmarkedet, og der er en grund til, de skal sluses langsomt ind på arbejdsmarkedet igen. Det er her, der skal være plads til at være lige præcis den, man er,” fortæller hun.

Omsorg løber i blodet

Birgitte er har altid haft lysten til at bidrage. Hun har derfor hele sit liv beskæftiget sig med udsatte.

”Jeg kan slet ikke lade være med at hjælpe andre mennesker. Det er en del af mig som person,” forklarer hun og fortæller, at hun har boet i England og Polen, hvor hun har hjulpet udsatte.

Og om sommeren tager hun imod børn fra et børnehjem i Ukraine, som kommer på ferie i Danmark.

Man har en forpligtigelse til at hjælpe andre, hvis man kan. Sådan betragter Birgitte sit medborgerlige ansvar som virksomhedsejer. Hun har dog forståelse for, at alle ikke har samme hjælpende tilgang til andre mennesker.

”Når man har overskud, har man forpligtigelse til at række hånden ud og hjælpe andre. Og hvis man ikke har overskud, er det naturligt, at man har nok i sig selv. Nogen kan gå igennem et helt liv alene både karrieremæssigt og personligt. Det er der også nogle, der skal gøre. Jeg skal bare have alle med,” siger hun med en selvfølgelighed, der fortæller, at for hende handler livet om at komme andre mennesker til hjælp.

Selv kommer hun også fra en familie, hvor det at hjælpe andre alle dage har været nærliggende.

”Min farmor var frihedskæmper under krigen, og i sin kælder tog hun sig af dem, der blev skudt. Vi har altid haft stærke kvinder i familien. Jeg tror, det er noget, man er født med. Det må været et omsorgsgen, nogen af os har,” fortæller hun.

Netop denne særlige genetiske sammensætning har gjort, at Birgitte stadig læser og studerer. Hun er fortsat nysgerrig og har nu valgt at blive ambassadør for Life Changes for at gøre en forskel.

Her hjælper hun med at sprede budskabet om organisationens arbejde med udsatte borgere.

Der er stor mangfoldighed blandt ambassadørerne hos Life Changes, og de bidrager alle i forskellige grad. Man kan som ambassadør derfor være med til at skabe dialog i samfundet uden konstant at være i dialog med Life Changes.

Det bedste bidrag er skræddersyet

Kommunerne formår ikke altid at møde folk der, hvor de er. Der foregår hele tiden omlægninger, og det går ud over borgerne, fortæller Birgitte. Hun har derfor valgt at blive ambassadør i Life Changes, hvor forløbne skræddersys til den enkelte.

”Man kan godt sætte nogle moduler op, hvor man siger, det her skal få folk i uddannelse, eller det her skal få folk på arbejdsmarkedet. Men to procent af menneskerne skal noget helt andet, og så kan man gå ind og skræddersy et forløb. Det kan jeg godt lide. Det vil kunne hjælpe flere,” fastslår hun.

Birgitte er også sikker på, at hun ville kunne være med til at bidrage og gøre en forskel gennem sin uddannelse som psykoterapeut.

”Jeg kan jo bidrage ved at gå ind og snakke med nogle, der er i krise, tale med en arbejdsgiver eller hjælpe med at få nogen i job. Eller måske er der nogle, der bare har brug for én at ringe til,” siger hun.

”Og så kan jeg jo også style dem op, når de skal ud til et nyt job,” fortæller hun let grinende.

Vi har alle et ansvar

Som virksomhedsejer er dit engagement og din erfaring afgørende i samfundsdebatten. Vi har alle et ansvar for at løfte dem, der ikke kan løfte sig selv, og ved at tilbyde andre den hjælp, hjælper du også dig selv og din virksomhed.

Life Changes søger altid ambassadører, som har en stemme og en holdning, og som kan bidrage med at sprede budskabet om, hvordan mennesker på kanten af samfundet kan hjælpes. Vi søger derfor virksomheder, der kunne være interesserede i at blive samarbejdspartnere, og du er meget velkommen til at kontakte os for en dialog.s

Vi gør alt for, at vores ambassadører vil blive synliggjort, når der bliver udsendt materiale til bl.a. politikere, ledere i offentlige poster og generelt i det private erhvervsliv. Din virksomhed vil herigennem få positiv eksponering.

Virksomhedsejere som Birgitte Uggerhøj er med til at gøre en forskel, og det kan din virksomhed også komme til. På denne måde bliver I en del af en succesfortælling, som vi sammen er med til at skrive.

Det er dig, der bestemmer, hvor meget tid, du vil dedikere til projektet. Skriv til Manuela Reith Rasmussen på mrr@lifechanges.dk, hvis du vil høre mere om at være ambassadør.