Ingen medicin efter kontanthjælpsloftets ikrafttræden

Rico Nielsen er mærkbart ramt af kontanthjælpsloftet. Han har ikke længere råd til sin ADHD-medicin og til psykologhjælp, og han efterspørger hjælp til behandling, da han ser det som den eneste mulighed for, at han skal komme i beskæftigelse igen.

Kontanthjælpsreformen har medført, at der er blevet skåret 1.000 kr. af Ricos kontanthjælp, ligesom han har mistet 1.200 kr. i boligsikring. At miste 2.200 kr. i måneden vil formentlig kunne mærkes på de flestes pengepung – men for Rico har det en vidererækkende betydning. Det betyder ikke bare, at han har et mindre rådighedsbeløb i måneden; det betyder, at han ikke længere kan få den nødvendige medicin til at behandle de sygdomme, Rico er ramt af. Rico kæmper nemlig med ADHD, PTSD, angst og depression.

I dag tager han kun den absolut mest nødvendige medicin, hvilket er nogle beroligende og temperamentsnedsættende piller, der skal sikre, at han ikke får raserianfald samt overdreven angst. På denne måde kan Rico komme igennem dagene, men han kan fortsat ikke arbejde.

I de sidste seks år har Rico været på kontanthjælp, udover i en kort periode for tre år siden, hvor han arbejdede som massør og zoneterapeut. Det endte imidlertid med at stresse ham meget, og det forværrede de psykiske problemer, han har.

Efter flere klager og lang tids venten har Rico endelig fået papir på, at han rent faktisk ikke kan opfylde ”225-timersreglen”, der betyder, at man ikke kan opnå fuld kontanthjælp, hvis ikke man arbejder 225 timer i året.

Dette har dog kun betydning i henhold til selve kontanthjælpen; boligsikringen vil fortsat være nedsat med 1.200 kr. grundet kontanthjælpsloftet. De 1.000 kr. Rico igen vil få hver måned, er imidlertid ikke nok til at dække hans udgifter til medicin og behandling, da ADHD-medicin koster 1.200 kr. i måneden, mens han kan få én konsultation hos en psykolog for 300 kr.

Rico har behov for mere hjælp, end blot papiret på, at han ikke skal opfylde 225-timersreglen. Han udtaler selv, at hvis han skal komme i arbejde igen, vil det kræve behandling og støtte. Den rette medicin samt psykologkonsultationer vil være et langt skridt i den rigtige retning.

Ligeledes vil et af Life Changes’ mentorforløb være gavnligt i en situation som denne, idet det vil give støtte til atter at komme ind på arbejdsmarkedet gennem motiverende samtaler samt gennem konkrete værktøjer, der vil sikre, at arbejdet fastholdes og er overkommeligt for den pågældende.

Kilde:

Information, Mathias Sindberg: ”Efter kontanthjælpsloftet havde Rico hverken råd til ADHD-medicin eller terapi”. 06/04-2017.

URL: https://www.information.dk/indland/2017/04/kontanthjaelpsloftet-rico-hverken-raad-adhd-medicin-terapi