Har du tænkt over, hvad det kræver at overgå fra livet i fængsel til en ’normal’ tilværelse?
At komme tilbage til samfundet og – vigtigst af alt – forblive på den rigtige side af loven er ikke bare en udfordring; det er en rejse fyldt med forhindringer. For selv de mest ressourcestærke kan det være en krævende og opslidende proces.
Forestil dig at være en ressourcestærk borger. Du kan sikkert tage for givet, at der altid vil være muligheder for bolig, job og uddannelse, og at du kan opbygge et sundt og meningsfuldt netværk. Men hvad nu, hvis du har en plettet straffeattest, ingen uddannelse at støtte dig til, stor gæld til det offentlige, og ingen sunde relationer, der kan hjælpe dig med at navigere i din vej mod en ‘normal’ tilværelse? Det er en skræmmende tanke, der mange gange bliver til virkelighed for tidligere indsatte.
I stedet for at søge tilbage til det sociale netværk, der er præget af kriminalitet, kan det føles som en fristende mulighed at tjene hurtige penge, få tag over hovedet, og følelsen af at høre til i en gruppe, hvor man bliver anerkendt. Dette dilemma står mange tidligere kriminelle over for, når de forsøger at bryde med deres fortid og finde en ny vej.
Det er umenneskelige vilkår, der gør det ekstremt svært at opnå succes i en kriminalitetsfri tilværelse. Uden den nødvendige støtte kan det virke umuligt at ændre retning. Derfor arbejder vi i Life Changes målrettet for at give kriminalitetstruede borgere den støtte, de har brug for, på deres vej mod et liv uden kriminalitet og med selvforsørgelse.
Vi ved, at det ikke kun handler om at give en håndsrækning. Det kræver en helhedsorienteret tilgang, hvor vi kombinerer uddannelse, mentorsupport og adgang til bolig. Ved at skabe et trygt og stabilt miljø for de unge, kan vi hjælpe dem med at bygge et fundament for en ny begyndelse.
Det er her, vores mentorprogrammer kommer ind i billedet. Gennem individuelle forløb arbejder vi sammen med de unge for at udvikle deres færdigheder og skabe positive forandringer i deres liv. Vi sørger for, at de får de ressourcer og den vejledning, de har brug for, når de står over for udfordringer, så de kan træffe sunde valg og finde deres plads i samfundet.
Når vi ser på samfundet som helhed, er det klart, at investeringer i forebyggelse ikke blot er en moralforpligtelse, men også en økonomisk nødvendighed. Ifølge forskning kan hver dollar brugt på præventive programmer spare op til 11 dollar i omkostninger til retsvæsenet og sociale tjenester. Det er en investering, der betaler sig i form af færre tilbagefald, lavere kriminalitetsrater og et mere stabilt samfund.
Derfor er det vigtigt, at vi alle engagerer os i denne sag. Det er ikke kun op til dem, der arbejder i det sociale system, men også op til os som samfund at sikre, at vi skaber en inkluderende atmosfære, hvor alle kan finde støtte og hjælp. For hvis vi ikke strækker hånden ud til dem, der har brug for det, risikerer vi at se, hvordan flere falder tilbage i gamle vaner og mønstre.
Lad os sammen gøre en forskel. Ved at stå sammen kan vi ændre liv og bryde cyklussen af kriminalitet og eksklusion. Ingen skal stå alene i kampen for at finde en ny vej.